Gündem

Facebook Gözetim Kurulu tartışmalı İran paylaşımını yeniden gözden geçirecek!

Facebook Gözetim Kurulu, İran’da hükümet karşıtı gösteriler devam ederken; İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ölümünü isteyen bir gönderiyi kaldırdı. Kullanıcılar bu karara itiraz etti.

Mahsa Amini’nin ölümünün ardından son iki hafta içinde ülke genelinde protestolar düzenlendi ve birçok kişinin yaralandığı veya öldüğü bildirildi. Hükümete karşı verilen tepkiler sosyal medyada da gösteriliyor. 1000 kişiden az üyesi olan bir Facebook grubunda paylaşılan gönderi, Meta’nın nefret söylemi kuralları kapsamında şikayet edildi ve gönderi kaldırıldı. Gönderide Ayetullah Ali Hamaney’in bir karikatür olarak tasvir edildiği görüldü. Hamaney’in sakalıyla “başörtüsü takan bir kadını” yakaladığı resmedilen o karikatür, Hamaney’e ölüm çağrısında bulunması sebebiyle kaldırıldı.

Pek çok kullanıcı Facebook’un bu kararına itiraz etti, ancak yine de gönderi kaldırıldı. Bunun üzerine protestocu kullanıcılar, platformun yönetim kuruluna başvuruda bulundu ve içeriğin İran’daki ‘diktatörlüğü’ ve ‘insan hakları ihlallerini eleştirdiğini’ belirttiler. Siyasi bir lidere karşı şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle kaldırılan gönderinin, yeniden yönetim kurulu tarafından gözden geçirildiği belirtildi.

Facebook Gözetim Kurulu, “Her itirazı duyamayacağımız için Kurul, dünya çapında birçok kullanıcıyı etkileme potansiyeline veya kamu söylemi için kritik öneme sahip. Meta’nın politikaları hakkında önemli sorular ortaya çıkaran davalara öncelik veriyor.” dedi.

Facebook Gözetim Kurulu tartışmalı İran paylaşımını yeniden gözden geçirecek!

Son zamanlarda Facebook Gözetim Kurulu ve ana şirketi Meta, siyasi şiddet veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi devlet liderlerinin ölümünü talep eden içerikler hakkında politikalar geliştirmek için mücadeleye başladı. Mart ayında Meta, ‘bir devlet başkanına ölüm çağrılarının’ şirket kurallarını ihlal ettiğini açıklamıştı.

Facebook Gözetim Kurulu, 18 Ekim’e kadar inceleme hakkında kamuoyu yorumunu gözden geçirecek. Kurul üyeleri bir karar verdikten sonra Facebook’a politika önerileri sunacak. Fakat yine de şirket verilen tavsiyelere uymak zorunda değil. Ancak, bir karar yayınlandıktan sonra 60 gün içinde yönetim kuruluna yanıt vermesi bekleniyor.

Efrahim

1998 yılında İzmir'de doğdum. Teknoloji editörlüğü yapıyor ve aynı zamanda illüstrasyon çalışmaları hazırlıyorum.

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu