Genel

Adana Nesi Meşhur? Adana’nın Tarihi Gezilecek Yerleri

Adana denildiği zaman akla gelen birçok şey olduğundan dolayı Adana’nın nesi meşhur sorunuza maddeler halinde cevap vermeye çalışacağız

Kanalahaber.com – Adana özellikle nüfus yoğunluğu bakımından ülkemizin en gözde illerinden birisidir. Adana’nın nesi meşhur sorusunu soranlar bu ile ilk defa gidecek olan ve şehri tüm güzellikleriyle tanımak isteyen kişilerin sordukları arasında yer almaktadır. Adana tarihi yerler bakımından da ülkemizin en güzel yerlerinden birisidir. Adana’nın gezilecek yerleri ve Adana’nın tarihi yerleri hakkında bilgi almak adına makalemizin devamına göz atmanızı tavsiye ederiz.

Pamuk: Adana ilinde halkın en çok ekonomik gelir elde ettiği tarım ürünlerinden birisidir. Özellikle pamuk tarımında insan gücüne ihtiyaç duyulduğundan pamuk işçileri adı altında yaz mevsiminde Adana iline çok sayıda kişi göç etmektedir. Bazı göç eden kişiler şehri beğendiklerinden burada yamaya devam ediyor ve bu durumda şehrin nüfusunun hızlı bir şekilde artmasına neden oluyor. Pamuktan çok kişi ekmek yediği için şehirde bu ürüne beyaz altın da denilmektedir.

Adana pamuk
Adana Pamuk

Kebap: Adana geleneksel lezzetleri arasında yer alan kebap hem turistlerin hem de Türk halkının en çok sevdiği yemekler arasında yer alıyor. Aşırı ekonomik potansiyel oluşturmasından dolayı diğer şehirlerimizde de Adana kebabı adı altında gıda işletmeleri açılmaktadır.

Adana kebap
Adana Kebap

Çukurova: Verimli topraklara sahip olmasından dolayı tarımın en gelişmiş olduğu yerdir. Sulama imkanlarının da elverişli bir halde olmasından ötürü bu bölgede özellikle sebze tarımı yapılmaktadır. Bölgeden üretilen tarım ürünleri neredeyse ülkemizde yer alan tüm şehirlere gönderilmektedir.

Adana Çukurova
Adana Çukurova

Anavarza Kalesi: Anavarza eski şehri Çukurova’nın tam ortasında, Anavarza Dağı’nın batı kesiminde inşa edilmiş olan tarihi bir kenttir. Adana’nın Kozan kazasının Dilekkaya Köyünde yer alan bu yer Adana ilinin en eski yerlerinden birisidir. Coğrafi konum olarak Kozan, Kadirli ve Ceyhan’ın tam orta kısmında yer almaktadır. Daha tarihi değeri gün ışığına çıkartılmamış gizli bir gömü gibi öylece dokusunu korur bir vaziyette durmaktadır. Anavarza bütün bu niteliklerinden ötürü hayattaki başka eski kentlerden alternatif bir kıymet taşır. Anavarza sanki bir medeniyetler mezarlığı görünümündedir. Amma velakin maalesef bugün hala toprak aşağısında keşfedilmeyi beklemeye devam etmektedir. Bu gizli hazinemizi bölge altından çıkartıp insaniyet alemine takdim etmek bir insaniyet görevidir. Adana iline gittiğiniz zaman bu mekanı kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz.

Adana Anavarza Kalesi
Adana Anavarza Kalesi

Adana Misis Antik Kenti: Misis kesiminde meydana getirilen kazılarda, Osmanlı, Bizans, Arap ve Roma çağlarına ait kültür kalıntıları ile karşılaşılmış, maalesef yalnız Müzedeki mozaikler ile bir kaç tarihi eser ve eski zamanlara uzanan hikayesi ile Misis Köprüsü çağımıza kadar varabilmiştir. Adana ilinen görülmesi gereken yerlerinden birisi olduğuna emin olabilirsiniz.

Adana Misis Antik Kenti
Adana Misis Antik Kenti

Hasan Ağa Camii: Mimari özellikleriyle klasik Osmanlı sürecinin Adana’daki tek misali olan Hasan Ağa Camii, hem basit bir erişim yoluna muktedirdir aynı zamanda sanat içerikli değeriyle kentin mühim simgelerinden bir tanesidir. Dini turizmin en önemli mekanlarından birisi olan bu yer şehre çok sayıda turistin gelmesine vesile olmaktadır.

Adana Hasan Ağa Camii
Adana Hasan Ağa Camii

Çarşı Hamamı: Adana’daki Büyük Saat Kulesi’nin hemen karşısında yer alan Çarşı Hamamı, her ne miktarda rahat bir erişim yoluna sahip olsa da önünde dükkanların bulunmasından ötürü oldukça net bir şekilde görülemiyor. Bu tarihin güzelliğin gün yüzüne çıkması adına yetkililerin en kısa zaman içerisinde bu güzel mekanı iyileştirmesi gerekmektedir.

Adana Çarşı Hamamı
Adana Çarşı Hamamı

Irmak Hamamı (Yalı Hamamı): Akdeniz’in bölgesinin her kazasında her kesiminde gözler karşısına seren Adana, tarihin en eski dönemlerine şahitlik etmiş zamanı mekanlarıyla her gezginin görmesi ihtiyaç duyulan bir kenttir. Adana’daki zamanı değerlerin birçoğu Ramazanoğulları dönemine aittir. Bu yapılardan biri de Irmak Hamamıdır. Irmak Hamamı, Ramazanoğulları Beyliği’nin son evrelerinde inşa edilmiş bir mekandır. Geç Roma zamanında kalma bir hamamın üstünde yer almakta. Hamam, fazlaca eski zamanlarda Yalı Hamamı olarak da adlandırılıyordu. Adana iline giderseniz bu tarihi hamamı görmenizde fayda var.

Adana Irmak Hamamı
Adana Irmak Hamamı

Seyhan Barajı: Seyhan Nehri’nde oluşabilecek su taşkınlarının önüne geçmek için 1956 senesinde meydana getirilen Seyhan Barajı, 974 gün içerisinde inşa edilmiştir. Seyhan Barajı, eski Adana denilen coğrafyanın üstünde yer almaktadır. Barajın yapılmasına neden olan mühim nedenlerden biri de cereyan imalatı ve Çukurova’nın pamuk imalatını arttırmaktır. Barajın maliyeti 25 milyon dolara ulaşmış olsa da bölgeye katkısı azımsanmayacak kadar yüksektir. Seyhan Barajı’nın beden kütlesi 7.500.000 metreküp olup, akarsu yatağından yüksekliği 53, 20 metredir. Büyük barajlara ilginiz varsa bu barajı kesinlikle görmenizde fayda var.

Adana Seyhan Barajı
Adana Seyhan Barajı

Horzum Yaylası: Tahtadan haneleriyle, yemyeşil nebat örtüsüyle, plato insanlarıyla Adana’nın coğrafyasını ve ananevi yaşantısını gözler karşısına seren Horzum Yaylası’nın doğayı, şehre gelen her turistler tarafından kesinlikle keşfedilmeli. Yaylar turizmi her geçen gün önem kazandığından bu yayla da popüler olmaya başlamış durumda.

Adana Horzum Yaylası
Adana Horzum Yaylası

Ahmet

Kendi işinin patronu. Uzun soluklu bir proje kapsamında Kanala Haber Gönder sitesini kurdu. Doğru ve saygılı habercilik anlayışını benimseyen kanalahaber.com'a siz de haber gönderebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu